Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.

Et steinkast fra Numedalslågen finner vi Erik Tanche Nilssen AS (tidligere Punkt 1) Larvik. Det som startet i 1975 i et lite kjellerlokale med fargejustering av bilder ved bruk av etse-teknikk direkte på filmen er i dag en heldigital, grafisk produksjonsbedrift under eierskap av NorEngros Erik Tanche Nilssen AS (ETN). 

 

ETN Larvik teller i dag 14 årsverk og er en del av ETN grafisk som teller til sammen 55 årsverk. Hovedproduktet i Larvik er produksjon av profileringsmateriell for innen- og utendørs bruk: “Vår viktigste kundegruppe er retail, hvor vi produserer dekor på plater, tekstil og vinyl for butikkjeder”, forteller Atle Nordaunet, driftssjef for ETN. “Her i Larvik har vi to Kongsberg-bord, en Durst P10, en HP Latex 360 og nå også den nye HP Latex 1500”. 

 

Og “ny” er stikkordet her. HP Latex 1500 er en latex-skriver i bredformat som ble vist første gang på Drupa i juni, og ETN Larviks maskin er ikke bare Norges  første installasjon av HPs nye flaggskip for storformat: det er den første serieproduserte HP Latex 1500 som er installert i Europa.

 

Det hører med til sjeldenhetene at lille Norge er først ute med installasjon av utstyr av dette kaliberet, men som Atle Nordaunet forteller: “vi hadde erfaring fra tidligere med HP LX600, som er førstegenerasjons latex. Vi har hatt denne maskinen i seks år nå, og har hatt stor glede av den, men etterhvert som latex-teknologien gikk fremover så vi at det var på tide å vurdere noe nytt. Vi har hatt jevnlig kontakt med Gregersen AS hele veien, da vi har hatt både HP LX600, L25500 og Latex 360 derfra, og da vi fikk demonstrert Latex 1500 på Drupa forstod vi umiddelbart at dette var maskinen vi hadde ventet på”.

 

“Hva var det som overbeviste dere”?

 

“Det var flere faktorer. HP latex-blekket er luktfritt, gir robuste utskrifter og egner seg derfor svært godt til innendørs dekor for retail, som er et svært viktig segment for oss. Mediafleksibiliteten på siste generasjon latex er sterkt forbedret fra første generasjon, og med Latex 1500 kommer vi til å kjøre både banner, papir og tekstil. Kostnadene har også gått ned. Med fem-liters blekktanker er prisen pr. milliliter lavere, og som en ekstra bonus ser vi at vi nå får like bra resultat med fire-pass, som vi tidligere fikk med åtte-pass. Dette sparer oss naturligvis for kostnader, og ikke minst tid. Når vi snakker om tid må vi også fremheve at maskinen kutter utskriftene i sidekant mens den skriver. Kuttingen er pinlig nøyaktig og sparer oss for to prosesser i etterbehandlingen. I Norge, hvor personalkostnadene er så høye som de er, blir dette et viktig poeng”.

Installasjonen av HP Latex 1500 ble foretatt av Gregersen AS og HP tidlig i august 2016. Fra arbeidet begynte og til produksjon var i gang gikk det to dager. Opplæring ble tatt på stedet, og ETN kunne nærmest starte produksjonen i det teknikerne gikk ut døren. Nordaunet forteller: “Installasjonsprosessen var helt strøken. Vi hadde to teknikere fra Gregersen her, samt en mann fra HP. Det var tydelig at HP sentralt var oppmerksomme på jobben, for det var jevnlig kontakt med HP i Barcelona som forhørte seg om fremdriften. Vi har jo lang erfaring med disse maskinene, så opplæringen gikk lett, men det er også helt klart: dette er en svært enkel maskin å lære seg”. 

 

At HP følger opp installasjonene tett er ikke så rart: HP har gått fra å være en nærmest ubetydelig aktør innen grafisk for 15 år siden, til å ha den største standen på årets Drupa - satsingen er enorm. En stor driver for dette har vært suksessen med HP Latex, som på få år har revolusjonert markedet for inne- og utendørs print. HP Latex-blekk er like holdbar som gammeldags ecosolvent-teknologi, men inneholder ikke løsemidler og bidrar derfor til et bedre miljø og et luktfritt, ufarlig inneklima, som ikke krever ventilasjon hos produksjonsbedriften. I dag står HP Latex for godt over halvparten av totalmarkedet av storformatskrivere for grafisk produksjon. Gregersen AS er landets ledende forhandler av HP storformat, og har hovedkontor på Furuset i Oslo. Herfra betjener vi kunder over hele landet med skrivere, blekk og printmedia. Gregersen AS er HP Gold Partner med egen serviceavdeling, og delelager i egne lokaler, noe som sikrer rask responstid.


“Vi er vant til god respons fra Gregersen”, forteller Nordaunet. “Nå har vi hatt skrivere derfra i seks år, og vet at vi får rask og god hjelp når vi trenger det. I tillegg har vi tegnet serviceavtale, som sikrer oss prioritert deletilgang. Vi føler oss kort fortalt svært godt dekket”.

 

Med sin nye HP Latex 1500 håper ETN Larvik både på å kunne produsere sine eksisterende jobber raskere og rimeligere, men også å flytte jobber fra andre maskiner i parken over på sin nye arbeidshest: “tekstiler blir viktigere og viktigere. Tekstiler har et eksklusivt uttrykk, noe som er viktig for våre retailkunder. De er enkle å spenne opp i rammesystem, er lette å transportere og er også blitt rimeligere de siste årene. Vi ser at tekstil nå i mye større grad er et alternativ til PVC, og det skal sies: Latex printer ekstremt pent på tekstil. På sikt håper vi også å flytte en del mesh-produksjon over fra Durst på latex, og med med den nye bredden på 3.2 meter samt muligheten til å kjøre dual-roll gir denne maskinen oss i sum et vell av nye muligheter. HP Latex gir oss så mange fordeler at jeg kan ikke annet enn å tenke at de som fortsatt sitter med skrivere med gammel teknologi umulig kan ha fulgt med i timen?”

 

“Hvordan ser du på fremtiden for grafisk bransje?”

 

“Jeg er optimist. De siste årene har det vært sterk konkurranse fra lavkostland, som Polen, men vi ser at prisene der er på vei opp. Fleksibiliteten vi har med å kunne produsere lokalt til høy kvalitet, og nå lavere kostnader ved hjelp av HP Latex 1500 gjør oss konkurransedyktige mot utlandet på flere og flere oppdrag”, sier Nordaunet.

Og med det avslutter vi vår prat med ETN Larvik med å ønske lykke til med deres nye HP Latex 1500.